Átlátszó Szentendre

Összefoglaló a 2015. január 22-i testületi ülésről

2015. február 02. - agatity

Az év első testületi ülésére január 22-én került sor. Már rögtön az ülés elején komolyabb szóváltásba bonyolódott Holló István jobbikos képviselő Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester asszonnyal. A képviselő beszámolt az alpolgármesterrel folytatott négyszemközti beszélgetéséről, és arról, hogy kategorikusan kijelentette az alpolgármester asszony, hogy nem támogatják a Turul-szobor felállítását.
A beszámolók között volt olvasható, hogy a TESZ képviselői által tavaly kezdeményezett faültetési akció (a Dunakorzóra tervezett fák a szentendrei művészek emlékére kerüljenek elnevezésre) megfeneklett, így Fülöp Zsolt, képviselőcsoportunk vezetője kérte a kultúráért felelős alpolgármester asszonyt, hogy kezdeményezzen ezzel kapcsolatban egyeztetést, aki ezt örömmel vette és elvállalta.

Az ülés elején képviselőnk, Fülöp Zsolt kérdezte meg, hogyan áll a Quali-Team Kft. elleni, az adósság elengedéssel kapcsolatos keresetlevél. Megtudtuk, hogy a keresetlevél elkészült, és várhatóan január végén, február elején fogja a város benyújtani az illetékes bíróságra.

1. Két sürgősségi előterjesztéssel készült a polgármester az ülésre: az első a kardiológiai ellátásról szólt, miszerint az ellátás kerüljön át a Budai Irgalmas Kórházhoz, ahogy ez korábban is volt, a betegek megelégedésére. Ezt az előterjesztést a testület egyhangúlag megszavazta.

2. A másik sürgősségi előterjesztés a Szentendrei Kulturális és Nonprofit Kft. alapító okiratának módosításáról szólt. Ismeretes, hogy az ügyvezető igazgató, Kálnoki-Gyöngyössy Márton tartósan távol van (egyben kivette a felgyűlt szabadságát) és jelenleg egy munkatársának – az igazgató-helyettesnek – van aláírási joga, de ez így nem jó megoldás. A sürgősségi előterjesztés szerint létrejött volna egy új munkakör, a művészeti vezetőé, akinek széles jog- és hatásköre, továbbá bizonyos esetekben aláírási joga is lett volna. A TESZ képviselői – Fülöp Zsolt és Fekete János – számára nem voltak világosak sem a célok, sem a kialakuló hatáskörök, sem pedig az előterjesztett jogi konstrukció, hiszen az előterjesztés rengeteg olyan feladatkört adott volna át a művészeti vezetőnek, ami az ügyvezető igazgatóé. A vita egy pontján Fülöp Zsolt megkérdezte a polgármester urat, hogy mi a cél? Az, hogy amikor visszajön a szabadságát töltő ügyvezető igazgató, akkor érezze, hogy visszavártuk és bízunk benne, hogy továbbra is marad a Kulturális Kft. élén, vagy az, hogy ne akarjon itt maradni. A polgármester úr válaszul kijelentette, az a cél, hogy itt maradjon. Fülöp Zsolt javaslatára ekkor szünet következett, és rövid tanácskozás után Verseghi-Nagy Miklós polgármester úr visszavonta az előterjesztést.
A két sürgősségi indítvány elérhető innen: http://goo.gl/gOIzAK

3. A továbbiakban számos, inkább technikai jellegű, illetve kevéssé érdekes előterjesztés következett, melyeket a testület egyhangúan fogadott el.

4. A következő, vitát kiváltó előterjesztés a Mandula utcai és a Nap utcai pótmunkákkal kapcsolatos volt. Az előterjesztés szerint mindkét útépítés során olyan előre nem látott költségek merültek fel, melyeket a kivitelezők a városra kívánnak terhelni. A testületi ülés előtti napon, az Ellenőrző Bizottság ülésén Kubatovics Áron, a bizottság TESZ-es elnöke fotókkal illusztrálva cáfolta a vállalkozó indokait. Akkor Kolozs János úr, a város főmérnöke ígéretet tett arra, hogy egyeztet a kivitelezővel. Másnapra a kivitelező elállt a Mandula utcai igényével, így ez kikerült a testületi előterjesztések közül.

A Nap utcai beruházásnál a megemelkedett utcaszint miatt támfalat kell építeni, ami nem szerepelt sem a kiírásban, sem a tervezésben. Itt felhívtuk a figyelmet arra, hogy szükséges megvizsgálni, ki hibázott, biankó csekket ne állítson ki a város. Nincs rendben az, hogy magától értetődő módon jótáll a város minden ilyen és ehhez hasonló hibáért. Az Ellenőrző Bizottsági ülésen már felmerült Dr. Vass Péter jóvoltából az, hogy a város a jövőben minden beruházás esetében kössön felelősségbiztosítást, illetve a mostani két pótmunka-igény kapcsán vizsgáljuk meg, hogy tudunk-e viszontkeresettel élni az engedélyezési terv kapcsán. A javaslatok fontosak, és a testületi ülésen ezeket a javaslatokat tolmácsoltuk a polgármester úrnak. A testület a Nap utcai pótmunkát végül elfogadta, nem tudtuk meggyőzni a képviselőtársainkat arról, hogy a felmerült pótmunka nem a város felelőssége. A TESZ képviselői nem szavazták meg az Nap utcai beruházással kapcsolatos előterjesztést.

4. Fontos előterjesztés volt még a Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. üzleti tervéről és az első féléves támogatásáról szóló napirend. Az üzleti terv 26 millió forintos éves támogatási igényről szól. Fontos információ, hogy az új ügyvezető sem a decemberi testületi ülésre nem jött el, sem a januári ülés előtti bizottsági üléseken nem jelent meg, emiatt pl. az Ellenőrző Bizottság le is vette a napirendjéről ezt az előterjesztést. Rengeteg kifogásunk volt a megküldött üzleti tervvel kapcsolatban: feltűnően alacsony a rendezvények bevétele az összköltségvetéshez képest; nem derül ki a még futó pályázat költsége; nem világos, hogy mit takarnak az ilyen sorok, mint ’anyagköltség’, ’igénybevett szolgáltatások’, vagy pl. mit adtak el 2,73 millió forintért. De minőségileg sem érezzük kielégítőnek azt, hogy a felsorolt négy rendezvényből kettő sör- illetve borfesztivál. A legfőbb kifogásunk viszont az, hogy a TDM eredeti célját sem látjuk az üzleti tervben megvalósulni: egy TDM-típusú szervezet („Turisztikai Desztináció Management”) működése nem kizárólag rendezvények szervezéséből áll, és nem csak arra szolgál, hogy a turistákat információval lássa el („tourinform”). A TDM-nek ennél többnek kell lennie: katalizálni, szervezni olyan folyamatokat, eseményeket, amely mérhetően növelik a város turisztikai vonzerejét, bevonni a civil erőket, összefésülni a különféle turisztikai projekteket, szakmailag segíteni a turisztikai szervezeteket, menedzselni a város turisztikai fejlődését. Egy ilyen tevékenységnek köszönhetően mérhetően növekszik a város látogatószáma, és közvetve a bevétele is. Ezt nem tudtuk kiolvasni az üzleti tervből.

Az előterjesztést a testület végül elfogadta, de mi nem tudtuk szavazatainkkal támogatni.

5. A testület végén az egyebek során szóba került még, hogy immáron a Szentendre TV nem közvetíti az üléseket, és amennyiben igény merül fel rá, úgy a hivatal megvizsgálja a testületi ülések közvetítésének lehetőségét. Illetve polgármester úr felhívta a képviselők figyelmét, hogy ne forduljanak a hivatal munkatársaihoz közvetlenül, hanem mindig a jegyző úron keresztül kérjenek ki iratokat. Nem nehéz kitalálni, hogy ránk vonatkozott a kérés, természetesen ezt a jövőben figyelembe fogjuk venni.

Az előterjesztések megtalálhatók itt: http://www.tesz2000.hu/tesz_onkormanyzat/t/a_2015_januari_kepviselo_testuleti_eloterjesztesek.htm

Fekete János
Fülöp Zsolt
Kubatovics Áron

A bejegyzés trackback címe:

https://atlatszoszentendre.blog.hu/api/trackback/id/tr177132773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása